Structura socială și comportamentele teritoriale
Bizonul trăiește, de obicei, în turme mici de aproximativ 10 animale; imaginea arată un efectiv într-o pepinieră din Munții Altai .
Bizonul european este un animal de cireadă , care trăiește în ambele grupuri mixte și exclusiv masculine. Grupurile mixte sunt formate din femele adulte, vițeii, tinerii cu vârsta de 2-3 ani și taurii tineri adulți. Mărimea medie a efectivului depinde de factorii de mediu, deși, în medie, numărul acestora este de opt până la 13 animale per efectiv. Efectele formate exclusiv din tauri sunt mai mici decât cele mixte, conținând în medie doi indivizi. Turmele de bizon din Europa nu sunt unități de familie. Diferitele efective interacționează frecvent, combină și se împrăștie rapid după schimbul de persoane.
Teritoriul deținut de tauri este corelat cu vârsta, iar taurii tineri cu vârste cuprinse între cinci și șase au tendința de a forma domenii mai mari decât bărbații mai în vârstă. Bizonul european nu apără teritoriul, iar efectivele de turme tind să se suprapună foarte mult. Zonele principale de teritoriu sunt situate de obicei în apropierea pajiștilor și surselor de apă.
Reproducere
Sezonul de rutină are loc în perioada august-octombrie. Taurii în vârstă de 4-6 ani, deși maturi sexuali, sunt împiedicați să se reproduca cu femele mai în vârstă. Vacile au, de obicei, o perioadă de gestație de 264 de zile și, de obicei, dau naștere unui singur vițel la un moment dat.
În medie, vițeii masculi cântăresc la naștere 27,6 kg (60,8 lb), iar femeile 24,4 kg (53,8 lb). Dimensiunea corpului la bărbați crește proporțional cu vârsta de 6 ani. În timp ce femeile au o creștere mai mare a masei corporale în primul an, rata lor de creștere este relativ mai lentă decât cea a bărbaților până la vârsta de 3-5 ani. Taurii ajung la maturitate sexuală la vârsta de doi ani, în timp ce vacile o fac în al treilea an.
Vițelul
Bizonii europeni au trăit timp de 30 ani în captivitate, deși în sălbăticie durata lor de viață este mai scurtă. Reproducția este cuprinsă între patru și 20 de ani la femele și numai între șase și 12 ani la bărbați.
Dieta
Bizonul european se hrănește preponderent pe iarbă , deși răsfoiesc și lăstari și frunze ; în timpul verii, un bărbat adult poate consuma 32 kg de alimente într-o zi. Bizanii europeni din pădurea Białowieża din Polonia au fost în mod tradițional hrăniți de fân în timpul iernii de secole, iar în jurul acestui supliment alimentar se pot aduna mari efective.
Bizonul european trebuie să bea în fiecare zi, iar în timpul iernii pot fi văzute spargerea gheții cu copitele lor grele. În ciuda mișcărilor lor obișnuite lentă, bizona europeană este surprinzător de agilă și poate șterge fluxuri de 3 m sau laturi de înălțime de 2 m de la un început în picioare.